Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
I klippet svarar Tom Eriksson från Uppvidingehus på kritiken om de höga radonhalterna på Älghultsskolan. Foto: SVT / Ricardo Garcia

Uppvidingehus miss – kände till radonet men informerade inte skolan på ett halvår

Uppdaterad
Publicerad

Två klassrum har stängts på Älghultsskolan efter att fem gånger högre halter av radon än de rekommenderade gränsvärdena upptäckts. Mätningarna gjordes av Uppvidingehus i vintras, men det är först nu – i september – som skolan fick informationen. 

– Vi borde kanske informerat om de har avvikelserna, det är där vi har brustit, säger Tom Eriksson, vd på Uppvidingehus.

Älghultsskolan är en högstadieskola i Uppvidinge kommun. Fastighetsförvaltaren, Uppvidingehus, gjorde radonmätningar i januari, och redan i mars kom det en rapport som visade på väldigt höga halter i två av skolans klassrum. Det högsta värdet hamnade på 1170 bequerel per kubikmeter, och det rekommenderade värdet ligger på 200.

Stängde klassrummen i veckan

Men det har Uppvidingehus inte informerat skolan om. I veckan fick skolans skyddsombud veta hur höga värdena var, och då larmades skolledningen som valde att stänga klassrummen.

– Vi försöker rätta till det här så fort vi bara kan, och framförallt hitta orsaken till det här. Radon finns ju naturligt i vår natur, och radon måste vi ta på allvar, säger Tom Eriksson.

Under det senaste halvåret har elever haft lektioner i klassrummen med de höga värdena, utan att känna till radonrapporten.

Vad konkret är det som har brustit?

– Vi kunde varit tydligare i vår kommunikation till kommunen. Vi kunde ha skickat över rapporten, sammanställt dem och flaggat för de här värdena på ett annat sätt än vad vi gjort.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer