Två klassrum sticker ut och uppvisar omkring fem gånger högre värden än gränsvärdet, visar en rapport från mars 2022. Foto: SVT

Förslaget om skolförsäljning i Älghult stoppades – ska utredas mer

Uppdaterad
Publicerad

Det blev inget beslut om att sälja Älghultsskolan vid tisdagens kommfullmäktigemöte i Uppvidinge. Oppositionen krävde att frågan ska utredas mer innan beslut.

Kommunstyrelsens förslag, som går ut på att skolan säljs till privata aktörer som bygger om den och sedan hyr ut den till kommunen, är enligt oppositionen inte tillräckligt underbyggt.

– Ja, det blev återremitterat till kommunstyrelsen och så kan ju ske. Det är ett antal saker oppositionen vill utreda vidare, säger Simon Bring (SD) ordförande i kommunstyrelsen till SVT.

Älghultskolan

– Kalendertiden går och jag tycker inte att man tar hänsyn till situationen på skolan, säger Simon Bring (SD).

SVT har tidigare berättat om kommunstyrelsens förslag, och kunde då avslöja att kommunen riskerar lagbrott om man säljer skolan till en utpekad grupp företag på orten.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Foto: TT

Svar på frågor

Oppositionen menar att att det finns frågetecken kvar att reda ut innan beslut kan tas om det ska byggas en ny högstadieskola i Älghult.

– Vi vill veta hur elevunderlaget ser ut kommande år, finns det behöriga lärare att rekrytera och hur många år åtar sig kommunen att hyra skolan, säger Susanne Karlsson (S) som är ledamot i kommunstyrelsen.

Frågan ska nu utredas vidare och tas upp på nästa kommunfullmäktige.

– Vi är inte emot två skolor, men vi vill veta att vi har underlag för två skolor, säger Susannne Karlsson (S).

Uppvidinge kommun har fram till 1 augusti på sig att åtgärda brister som Arbetsmiljöverket påpekat, annars stängs skolan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Älghultskolan

Mer i ämnet