Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Marianne Hedlin visar upp en tidstypisk flytväst sjöfarare bar. Foto: Ludwig Fleetwood/SVT

Fynden från hundratals fartyg som mött sitt öde utanför Ölands kust

Uppdaterad
Publicerad

Under tre års tid har dykaren och undervattensfotografen Erik Bjurström dokumenterat de mellan två- och trehundra vrak som ligger välbevarade utanför Ölands östra kust. Nu uppmärksammas vraken och dess historia med en utställning i Össby på Öland.

– Det är ett framtida kulturmuseum som ligger där på botten, helt orört, säger Erik Bjurström.

– Det här är en kulturhistorisk skatt som inte många känner till, säger Ulf Kyrling, projektledare och initiativtagare till utsällningen.

Erik Bjurström tror att dykare kommer att valfärda till vraken. Hör mer i klippet ovan.

Mörbylånga

Med hjälp av intervjuer från ögonvittnen till minsänkta fartyg och bilder från de väl bevarade vraken, har en utställning vuxit fram.

– Det är fantastiska och oftast tragiska historier, säger Erik Bjurström.

Kulturhistoriska berättelser

Även de fartyg som strandats har haft en stor inverkan på det öländska kulturvet. Bråten från ilandsköljt virke kunde användas för att bygga hus.

– Det är intressant att gå in i historien och se hur fattigt det var, säger Marianne Hedlin, konstnär, verksam på JAGS museum.

Utställningen pågår fram till midsommar på Drottning Ödas restaurang i Össby på sydöstra Öland. Från mitten av juni kommer utställningen att synas på JAGS museum i Segerstad.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mörbylånga

Mer i ämnet