Genrebild – hunden på bilden har inget med artikeln att göra. Foto: Henrik Montgomery/TT

Kronobergs distriktsveterinärer måste stänga: ”Sjuka djur får lida”

Uppdaterad
Publicerad

Det är stor brist på veterinärer i Småland, något som SVT Nyheter Småland berättade om i februari. Nu har Kronobergs enda distriktsveterinärstation stängt på grund av personalbrist, och det är osäkert när den kommer öppna igen.

Nu skriver Länsstyrelsen skrivit till Jordbruksverket, som har ansvar för distriktsveterinärerna.

Tillgängligheten på djursjukvård kan bli begränsad, vilket kan leda till sämre djurskydd och smittskydd enligt länsstyrelsen. Det kan även innebära en ökad belastning på privata smådjurskliniker och stordjursveterinärer.

– Vi har märkt av en stigande en oro bland djurhållare i länet om den rådande situationen. Det är svårt att få tid och väntetiderna är långa, vilket kan leda till att sjuka djur får lida i onödan. Oron har också märkts bland veterinärer i länet, som blir uppringda för att djurägare inte får hjälp på distriktsveterinärstationen, säger länsveterinär Ulrika Lind i ett pressmeddelande.

Länsstyrelsen uppmanar nu Jordbruksverket att hantera situationen, så att stationen i Växjö snabbt bemannas.

I februari träffade vi Sandra som fick åka från Kalmar till Helsingborg när hennes hund behövde vård. Se mer i klippet nedan.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hunden blev Ninja akutsjuk och hänvisades till Skåne för vård. Hör Sandra Grapesjö berätta om händelsen. Foto: Sandra Carlsson

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer