Några av de piloter från Frivilliga flygkåren Kalmar län. Från vänster: Torbjörn Almqvist, Hans Bäck, Per-Olof Sahlström, Peter Winqvist, Hans Grebbemo. Foto: SVT

Frivilliga flygkåren: ”Vi flög varje dag i tre och en halv månad”

Uppdaterad
Publicerad

Sedan tre år tillbaka har Frivilliga Flygkåren arbetat nära Länsstyrelsen i Kalmar. Med uppdrag som att upptäcka och assistera vid skogsbränder, hitta försvunna personer och vara med vid sjöräddning behöver man öva ofta. Vilket gruppen gjorde under fredagen i Kalmar och på Öland.

Det lilla enmotoriga flygplanet i plast bullrar och kränger i luftrummet ovanför Kalmar. På den lägsta tillåtna flyghöjden 150 meter gäller det att vara disciplinerad och hålla sig alert.

– Den stora tv-masten i Algutsrum är på cirka 150 meter, och sedan har vi vindkraftverken att se upp för. Då gäller det att både pilot och kartläsare har koll, säger Torbjörn Almqvist i Frivilliga flygkåren.

Han och hans kamrat Per-Olof Sahlström övade under fredagen på att ta bilder på infrastruktur, som vägviadukter och olika tågrälsar. Detta för att till exempel kunna dokumentera vilka skador en eventuell storm skulle orsaka samhällets infrastruktur.

Flera uppdragsområden

– Vi kan ställa upp och hjälpa till med eftersök, till exempel ta bilder efter stormar, jobba ihop med sjöräddningen men också havsövervakning, säger Hans Gerremo, länsflygchef i Frivilliga flygkåren Kalmar län.

Förra året var ett år då stora skogsbränder härjade i Kalmar län. Något som blev en sorts eldprov för piloterna.

– De sista tre åren har vi samarbetat med Länsstyrelsen väldigt intensivt. Den stora prövningen var 2018 och då flög vi varje dag i tre och en halv månad. I år har det inte var lika intensivt men vi har flugit ungefär hälften av den tid vi gjorde då. I år har vi upptäckt och assisterat vid 32 bränder, säger Hans Gerremo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.