Hyllorna töms när de boende i Florida bunkrar mat hemma. Foto: Privat.Visa alla (2)
Visa alla (2)

”Vi har bunkrat upp med vatten och mat”

Uppdaterad
Publicerad

Helena Redman från Växjö bor i Florida där orkanen Matthew just nu drar fram. Hon har förberett sig för ovädret i flera dygn.

Undantagstillstånd råder i Florida i USA efter att orkanen Matthew drog in över den amerikanska östkusten. Orkanen befann sig under fredagseftermiddagen svensk tid utanför Cape Canaveral, tre timmars bilfärd norr om Plantation, där Helena Redman från Växjö bor.

– Det var naturligtvis stor lättnad för oss här att stormen slog till längre norrut, allt är ok med oss, säger hon.

I flera dagar har invånarna förberett sig för stormen Matthew, Skolorna har varit stängda i två dagar och alla möbler och lösa föremål har plockats bort från trädgården.

600 000 amerikanska hushåll rapporteras vara strömlösa och tre miljoner invånare har fått evakueras från sina hem. 95 000 av de boende i Florida vaknade på fredagsmorgonen utan el och tiotusentals i delstaten har evakuerats.

– Vi är fortfarande utan el och ännu är vi inte säkra, prognosen säger att vindarna kan vända och slå mot oss, det vore illa, säger Helena Redman.

Nord- och Centralamerika har drabbats av flera orkaner de senaste åren och de boende i Florida har nu rutiner för hur man ska skydda sig. Många ser till att lagra mat hemma och nu börjar det bli tomt i hyllorna på matbutikerna.

– Vi har säkra glas i fönsterna, dörren är skottsäker och vi har bunkrat upp med mat och vatten, säger Helena Redman som är kvar i hemmet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Matthew

Mer i ämnet