Förödelse i Haiti efter orkanen Matthews framfart. Foto: TT

Överlevande vädjar om hjälp

Uppdaterad
Publicerad

Tre dagars landssorg hålls på Haiti efter orkanen Matthew. Trots hjälp från omvärlden är det problem att få ut den till de berörda områdena, där offren vädjar om hjälp.

Minst 473 personer har bekräftats döda, men dödstalet beräknas fortfarande stiga.

Hårt drabbade samhällen i det fattiga landet kämpar för att återuppbygga hem och med tillgången till mat och rent vatten.

– Bara gud vet vad vi kommer att äta, säger 68-årige Jean Nelson i kustbyn Groteaux till AFP:s reporter på plats, nära en vecka efter det att Matthew drog in över landet.

– Vi äter inget annat än kokosnötter som har ramlat ned. Vi har inte pengar till ris, säger han och tillägger att rispriset har fördubblats den senaste veckan.

100.000 barn kan inte gå i skolan

Över 175.500 människor är fortfarande kvar i tillfälliga härbärgen, många av dem skolor. Nära 100.000 barn kan inte gå i skolan.

Landets interimpresident Jocelerme Privert säger att de drabbade kommer att få humanitär hjälp men varnar för att utöka nödhjälpen utan en plan för långsiktig återuppbyggnad.

– Om vi fortsätter att ge akut nödhjälp till offren utan att vidta steg för att återkapitalisera områdena med pengar i cirkulation finns det fortfarande en stor risk för utflyttning till de stora städerna, säger Privert.

Haitis regering har skickat 40 containrar av nödhjälp till de berörda områdena, säger han.

WHO vädjar om medicin

I orkanens spår befaras också spridningen av tarmsjukdomen kolera ökat drastiskt, och Världshälsoorganisationen WHO har vädjat om en miljon doser av koleravaccin. Enligt WHO har det redan varit en kraftig ökning av kolerafallen i de södra delarna av landet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Orkanen Matthew

Mer i ämnet