Foto: TT

Svenska hjälporganisationen: 5.000 kan ha dödats på Haiti

Uppdaterad
Publicerad

Hjälparbetare varnar för svält och hungersnöd på Haiti. Samtidigt stiger dödstalen efter orkanen Matthew – enligt svenska hjälpteamet Hoppets Stjärna kan så många som 5.000 människor ha omkommit.– Det är haitiernas egen bedömning av antalet döda, säger Hoppets Stjärnas medarbetare Håkon Skaug till SVT Nyheter.

I början av veckan drog orkanen Matthew fram i Haiti och orsakade massförstörelse. Nu hotas en stor del av landets befolkning av en hungerkatastrof.

Samtidigt kommer uppgifter från det svenska hjälpteamet Hoppets Stjärna i Haiti som talar om upp emot 5.000 dödsoffer.

Enligt Håkon Skaug är de uppgifterna inte bekräftade utan det rör sig om siffror utifrån haitiernas egen bedömning.

– Långt ifrån alla byar och områden har kunnat nåtts, därför finns uppgifter om att upp emot 5.000 invånare kan ha omkommit, men det är siffror utifrån Haitiernas egen bedömning, säger Håkon Skaug.

Sjukdomar i orkanens spår

Osäkerheten är fortfarande mycket stor, de officiella uppgifterna talar om runt 900 döda.

Läget i Haiti förvärras av koleran som nu snabbt sprids på grund av att förorenat avloppsvatten smittar dricksvatten, runt 30 människor rapporteras ha avlidit i sjukdomen.

Fortfarande har myndigheterna inte kunnat nå fram till många drabbade byar och samhällen – flera av dem befaras vara de som drabbats värst.

– FN har börjat flygbomba områden med basvaror till mat som är det stora behovet just nu. Och framförallt vatten, uppger Skaug.

350.000 hemlösa

Han och tre andra hjälparbetare är på väg i bil till staden Les Cayes, en stad som ligger i det område i sydvästra Haiti som hör till de som drabbades värst av orkanen som slog till mot västkusten i tisdags med förödande hastigheter.

Deras färd har kantats av förstörda hus, nerfallna träd och åkrar som står under vatten. För det utfattiga landets invånare är det en förödande massförstörelse.

– Vi åker just förbi en bananplantage där allt är förstört. Fanns inte en planta kvar, berättar Håkon Skaug på telefon för TT.

I ett pressmeddelande skrivet Hoppets stjärna att minst 30.000 hus är totalförstörda och antalet hemlösa beräknas vara minst 350.000 personer.

Behövs en miljard

Myndigheterna räknar med att det behövs kring 1 miljard dollar för att täcka hjälpbehoven, men pengarna strömmar inte in till hjälporganisationerna i den takt som behövs, skriver TT.

– Delvis beror det på att Florida drabbades och att allt fokus i USA hamnade där. Situationen i Haiti hamnade på många håll i medieskugga, och då skänker människor mindre.

Dricksvatten, livsmedel och andra basvaror hör till sådant som nu är mest akut. FN har alltså börjat släppa ner mat och annat från luften, och USA, Frankrike, Nederländerna och Storbritannien gör också insatser på plats.

USA har skickat transportfartyget Mesa Verde mot Haiti med helikoptrar med tunglyftskapacitet ombord. 700 soldater och sjömän samt en svävare, som används för att föra in hjälp, finns också på båten.

Katastrof i Haiti efter orkanen

  • 750 000 människor i Haiti är i behov av humanitär hjälp och 1,3 miljoner av totalt 10,6 miljoner invånare har påverkats av orkanen
  • Uppemot 80 procent av byggnaderna på Haitis södra halvö är skadade och antalet hemlösa är minst 350 000 personer. Omkring 175 skolor tros ha skadats svårt.
  • 30 människor har dött i kolera.
  • Uppemot 900 människor har hittills omkommit och haitierna befarar att dödstalen kan stiga till 5 000.

Källor: Unicef, Ocha, Hoppets stjärna

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.