”Vi har inget ansvar för strejken”

Uppdaterad
Publicerad

– Jag kan inte se att vi från politiskt håll har något ansvar för den här situationen. Det säger landstingspolitikern Ulf Nilsson (S) som är den politiker i Kalmar län som är ytterst ansvarig för upphandlingen av tågtrafik i länet.

– Vi förutsätter ju att det finns ett gällande kollektivavtal mellan parterna och så vitt jag förstår så finns ju ett sådant, säger han.

Ulf Nilsson som är ordförande för trafikstyrelsen i Kalmar län, som gör upphandlingarna av kollektivtrafiken, säger att det är pris och kvalitet man tittar på när man gör upphandling. Inte vilka avtal de anställda har.

Tågstrejk drabbar Småland

– Jag gör inte bedömningen att vi har något ansvar i den här situationen, säger Ulf Nilsson.

Vi har pratat med människor som arbetar på Kustpilen och på Öresundstågen som säger att de lever med telefonen påslagen dygnet runt och väntar på att bli inringda för jobb.

Vad tänker du som Socialdemokrat om att det finns människor som har den sortens arbetsvillkor i ett avtal som du faktiskt har varit med och tecknat?

– Det måste vara upp till parterna att se till att det fungerar. Så vi går inte iin i den här typen av samtal eftersom vi tycker att det är något som parterna ska sköta, säger Ulf Nilsson.

Fakta

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågstrejk drabbar Småland

Mer i ämnet