Christer Petersson är projektledare för Från fyr till fyr på Öland. Foto: SVT

Projektledaren: ”Vi hoppas inviga Ölandsleden 2020”

Publicerad

Christer Petersson är projektledare för det snåriga och försenade cykelprojektet, Från fyr till fyr, på Öland. Han har suttit i många utredningar kring cykelleden som drar ut på tiden. Och han menar att det ofta handlar om långa ledtider som gör att det dröjer.

– När vi gick in i det här var vi helt på det klara med att det skulle fodras en väldig massa tillstånd och dispenser från myndigheter och markägare, säger, Christer Petersson.

90 miljoner kronor

Första spadtaget för projektet som kallas ”Fyr till Fyr” togs den 12 september 2012. Planen var då att lederna skulle var klara sommaren 2018. Budgeten var satt till 90 miljoner. Nu saknas också pengar och många hör av sig till projektledaren och undrar vad som hänt.

– Jag kan förstå att man är otålig. Vi jobbar på och det går framåt. Men de flesta ser nog bara när grävmaskinen är på fältet. Det pågår massor av administrativt arbete löpande som ingen ser, menar Christer Petersson.

Det saknas tio miljoner i projektet, påverkar inte det läget just nu?

– Nej, det finns fortfarande pengar kvar till det arbete som skall påbörjas inom kort. Men jag har flaggat för att det saknas minst tio miljoner för att fullfölja. Vi hoppas inviga cykelleden under 2020,  säger Christer Petersson.

Sträckorna som saknas

Projektägare för cykelleden är Ölands Kommunalförbund, Borgholms Kommun och Mörbylånga Kommun i samarbete med Trafikverket, Region Kalmar Län och Turismnäringen på Öland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.