Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Staffan Lagerström cyklar tre mil om dagen på södra Öland. Foto: SVT

Cykelprojekt på Öland försenas – cyklisterna besvikna

Publicerad

Cykelleden från Fyr till Fyr på Öland skulle varit färdigt för över ett år sedan. Men projektet drar ut på tiden. Två sträckor på södra Öland saknas fortfarande.

Totalt handlar det om cirka tre mil  där problem uppstått med tillstånd från markägare och myndigheter. Dessutom saknas tio miljoner för att fullfölja projektet.

Staffan Lagerström som bor i Södra Möckleby och cyklar tre mil varje varje dag. Han är videobloggare och har filmat och kommenterar flera av sträckorna på sin blogg.

– En del av det man kallar för cykelled är idag inget annat än möjligen traktorväg, dessutom går allt för många sträckor längs den befintliga landsvägen, säger han.

Upprörd över att projektet står stilla

Han försöker också få svar från kommun och projektledning projektet, Och är upprörd över att det står stilla.

– Besviken är bara förnamnet. Jag får luddiga besked, men inga konkreta svar.

Utbyggnaden av cykelleden på Öland har kantats av problem och en del beror på att här finns känslig och naturskyddad mark.

Bland annat pågick förhandlingar med Statens Fastighetsverk och Riksantikvarie om var cykelleden skulle anläggas vid Karl X Gustavs mur, i över två år. Först i oktober 2019 blev det klart att leden kommer att dras vid muröppningen. De två sträckor som just nu saknas är dels den mellan Grönhögen runt Ölands sydspets och till Ås, där pågår förhandlingar med markägare. Och dels sträckan mellan Torngård, (Solgård) och Skärlöv längs den gamla banvallen. Där har man fått avslag från Länsstyrelsen eftersom det bland annat är ett naturskyddat område. Beslutet är överklagat.

– Jag tycker att man gjort fel man måste fråga först och bygga sen. Annars blir det så här, säger Staffan Lagerström.

”Fodras en väldig massa tillstånd”

Men projektledaren för utbyggnaden av cykelleden menar att de redan från början var medvetna om att de varit medvetna om hur processen skulle se ut.

– När vi gick in i det här var vi helt på det klara med att det skulle fodras en väldig massa tillstånd och dispenser från myndigheter och markägare, säger, projektledaren Christer Petersson.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer