Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommunchef Jens Odevall är inte orolig för att en ökad mängd turister ska föra corona-viruset till Borgholm fortare, så länge alla är noggranna med avstånd och hygien. Foto: Ellen Jöhnsson/SVT

Kommunchefen: ”Vi kommer inte stänga Ölandsbron”

Publicerad

I Borgholms kommun märks det av att allt fler säsongsinvånare har öppnat upp sina sommarhus tidigare än vanligt, men kommunchef Jens Odevall är inte orolig för att detta ska leda till en ökad smittspridning.

I kommunen har man märkt av att antalet sommarhushåll som redan öppnat upp för säsongen är högre än vanligt, bland annat genom ett ökat tryck på sophanteringen. Jens Odevall tror däremot inte att detta behöver innebära en ökad smittspridning av coronaviruset.

– Det viktigaste just nu är att alla följer myndigheternas rekommendationer. Det vill säga, man ska undvika onödigt resande. Är man redan här så är man jättevälkommen att vara här, men se till att visa respekt och hålla avstånd, säger Jens Odevall.

Näringslivet gynnas

Uppskattningsvis handlar det om cirka sexhundra boenden på ön mer än vanligt vid denna tid på året, vilket den kommunala verksamheten kan hantera och det lokala näringslivet mår bra av. Åtminstone så länge man inte får allt för många sjukdomsfall.

– Jag förstår om det här blir en oro. Vi är alla oroliga, både på Öland och i Sverige. Men vi ölänningar reser också, vi har varit i Stockholm, i Göteborg och i Sälen. Vi ligger ett antal veckor efter storstäderna och inte minst södra Europa, men vi följer myndigheternas rekommendationer och gör de åtgärder som krävs. Vi kommer inte stänga Ölandsbron.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer