Besökskostnaden är ett hinder

Publicerad

Det är inte bara kallelser med utebliven tidsangivelser som får kvinnor att skippa sina cellprov. Även kostnaden för besöket har en avskräckande effekt.

De kvinnor som bor Kalmar- och Kronbergs län och som vill delta i sjukvårdens screeningprogramm, det vill säga ta gynekologiska cellprov, är tvugna att betala 100 kronor per besök.

Det menar forskare gör att färre kvinnor tar chansen.

Vetenskapligt bevisat

Joakim Dillner är professor vid Karolinska universitetssjukhuset och huvudman för Nationellt kvalitetsregister för cervixcancerprevention.

– Det enda som vi vetenskapligt har kunnat bevisa sänka deltagandet i screeningprogrammen, är avgifter och icke förbokade tider. Annat påverkar säkert också men det är än så länge bara teorier, säger han.

Enligt honom, och flera andra forskare som SVT Nyheter Småland har pratat med, betyder det att fler kvinnor riskerar missa att de håller på att utveckla livmoderhalscancer.

”Vi hoppas sänka avgiften”

Anna Fransson (S), ordförande i regionstyrelsen i Kronobergs län, menar att man där känner till problemen med avgifterna.

– Vi ska nu se över avgifterna. Det här är något som vi har motionerat om i flera år, i alla fall om att sänka avgifterna. Det är viktigt för att så många kvinnor som möjligt ska gå.

Men ändå så finns avgiften?

– Ja, det gäller att vi får med oss de andra partierna eftersom att vi inte har majoritet i kommunfullmäktige. Det finns ett parti som är svåra att få med sig, säger hon.

Så om ni får med er alla så tar ni bort avgiften?

– På sikt. Men först ska vi försöka sänka den.

När kan det här hända?

– Inom madatperioden.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Cellprovtagning i Kronoberg

Mer i ämnet