Idag gjordes en första inspektion av brandplatsen Foto: Helmut Pettersson

”Vi väntar med att gräva på brandplatsen”

Uppdaterad
Publicerad

På måndagen gjorde kriminaltekniker en första inspektion av brandplatsen i Kranklösa utanför Ljungbyholm.

– Vi kan bara konstatera att huset är helt nedbrunnet, säger kriminaltekniker Anders Elmkvist. Men det går inte på det här stadiet att avgöra om det handlar om mordbrand eller inte.

Det var i fredags kväll som torpet som används av hemvärnet brann ner till grunden. En person som fanns på platsen när räddningstjänsten kom dit uppgav att han blivit kidnappad, körd i bil till platsen och uppmanats att tända på huset. Han fördes till sjukhus med lindriga skador.

Efter det har fem personer, alla under 20 år, anhållits misstänkta för människorov och förhörts av polisen.

– Vi vill inte gräva på brandplatsen på det här stadiet, säger Anders Elmkvist. Det behövs ytterligare fakta innan vi gör det. Annars är risken att vi förstör viktiga spår.

Väntar ni på uppgifter från förhören av ungdomarna?

– Ja, bland annat. Men vi behöver också veta mer om hur huset användes. Fanns det el där? Var det någon aktivitet i byggnaden vid tillfället?

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Branden vid hemvärnstorpet

Mer i ämnet