Sex personer ur personalen på ett äldreboende i Västerviks kommun stängdes av efter att brister uppdagats. Foto: Pontus Lundahl/TT

Struntade i att borsta tänder på de äldre – sex undersköterskor stängs av

Publicerad

Sex undersköterskor vid ett äldreboende i Västerviks kommun har stängts av på grund av att missförhållanden uppdagats, något som Västerviks-Tidningen var först med att rapportera. Nu arbetar kommunen med en Lex Sarah-utredning.

– Man kan säga att man på en avdelning inte har skött rutinerna. Man har inte borstat tänderna på vårdtagarna varje dag, under helgen har man ibland struntat i det. Man har satt på dem för stora blöjor. I stället för att byta som man ska göra, så har de då kunnat ha kvar dem längre, säger socialchef Jörgen Olsson.

Jörgen Olsson förklarar att man på avdelningen i vissa avseenden struntat i de äldre. Bland annat ska inga aktiviteter ha ordnats för dem.

Medger att de brustit

Enligt den Lex Sarah-utredning som nu pågår ska det handla om att man på avdelningen fått in en attityd som orsakat de här bristerna.

– När vi har intervjuat dem har de medgett att de har brustit, men de kan inte själva förklara hur det har blivit på det här sättet, säger Jörgen Olsson.

Vikarie slog larm

Bristerna kom till kommunens kännedom för cirka en månad sedan då en vikarie uppmärksammat missförhållandena och slagit larm.

Sex personer ur personalen stängdes av kort därefter och det är ännu oklart hur länge de kommer vara avstängda då utredningen fortfarande pågår.

– Jag föreslår att vi ska skicka vidare det här till IVO, och så kommer det säkert att bli. Sedan ska det bli en arbetsrättslig process, men det får vi återkomma om.

Hur länge missförhållandena har pågått är inte helt klarlagt, men Jörgen Olsson gissar på att det handlar om ungefär ett halvår till ett år. Enligt Jörgen Olsson ska ingen vårdtagare rent fysiskt tagit någon skada av händelserna.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.