Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Lantbrukaren Mikaela Johnsson berättar i klippet hur hon samlar viltskadebevis. Foto: Kajsa Oscarson

Skador från vildsvin har dubblerats i Småland – här samlar Mikaela bevis

Uppdaterad
Publicerad

De bökar upp jord och äter upp grödor. Skördeskadorna från vilt har dubblerats i Småland de senaste sex åren. För att bevisa problemet placerar lantbrukare nu ut betesburar på sina åkrar för att kunna dokumentera skördebortfallet.

En av de drabbade lantbrukarna är Mikaela Johnsson som har sin gård strax söder om Ljungby. De flesta skador på hennes mark orsakas av vildsvin.

– Viltstammarna ökar och vi har svårt att få kontroll på dem, säger Mikaela Johnsson.

Bygger bur

År 2014 hade Götalands skogsbygder, som Småland och delar av Blekinge, 42 821 ton skadad slåttervall, i jämförelse med 82 975 ton i år, 2021. Det visar en färsk rapport från Statistiska Centralbyrån.  

Den här sommaren har Mikaela Johnsson på initiativ av LRF byggt betesburar av armeringsjärn för att kunna mäta skadorna. 

– Man kan ha en känsla av att man får lägre skördar, men med buren blir det väldigt tydligt hur det ser ut innanför och utanför den, säger Mikaela Johnsson.

Kritiserar lagen

Antalet vildsvin uppskattas till mellan 300 000 – 450 000, enligt LRF. Trots att Mikaela Johnsson jagar och sätter ut vildsvinsfällor räcker inte det för att kunna mota bort djuren från skörden.

– Det behöver införas fler åtgärder, för att underlätta framförallt vildsvinsjakten, säger Mikaela Johnsson.

Mikaela Johnsson riktar även kritik mot den nuvarande lagstiftningen.

– Vi har en lagstiftning som går ut på att skydda viltet från för stor jakt. Men det ser inte alls ut så idag, vi skulle behöva en lag som verkade för att minska viltstammarna, säger hon

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer