Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare, tror inte att det nya lagförslaget kommer öka avskjutningen av vildsvin. I videon förklarar han varför. Foto: Michael Probst/TT och Christian S Zetterdahl/SVT

Kritik mot lagförslag som ska öka jakt på vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Gratis trikintester och nya regler för försäljning av vildsvinskött ska öka intresset för vildsvinsjakt. Men två jägarorganisationer är kritiska.

– Det här kommer knappast leda till att fler grisar skjuts. Man har nog inte tänkt igenom det här ordentligt, säger Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare.

I april 2020 delade regeringen ut ett ”vildsvinspaket” till olika myndigheter med uppdraget att öka lönsamheten för jägarna, minska stammen och att mer vildsvinskött ska nå fram till konsumenterna.

Som en del i satsningen infördes från 1 juli 2021 gratis tester för trikiner – men endast för enskilda jägare.

– Problemet är att många enskilda jägare lämnar de jagade vildsvinen till en vilthanteringsanläggning. Då hjälper ju inte en subventionering eftersom ägaren till anläggningen måste betala trikinproven i alla fall. Så här borde man tänkt ett steg längre, säger Thomas Ekberg, som driver sin jaktverksamhet i Tjällmo, i Motala kommun. 

Förslaget ska underlätta försäljning

Livsmedelsverket har också tagit fram ett förslag för att underlätta försäljningen av vildsvinskött. Varje jägare ska kunna under ett år sälja 20 vildsvin direkt till konsument om du först genomgår en utbildning. Men Thomas Ekberg ser ändå risker med en friare försäljning.

– Risken är att vi tappar bort livsmedelskontrollen och spårbarheten. Vem ska kontrollera att just det hushållet äter köttet och att inte bitarna går vidare? säger han.

”Handlarna måste ta ett större ansvar”

Alla jägare ska också få leverera upp till 75 oavhudade vildsvin till livsmedelsbutiker och restauranger.

– Du får inte leverera ett vildsvin utan päls, så ska man sälja till en restaurang eller butik så måste de ha tillgång till en avhudningshall där man kan flå grisen. Det blir tufft att sälja in, men handlarna måste också ta ett större ansvar här för att visa vilken fin resurs vildsvinen verkligen är. 

Kritik från jägarorganisationer

Livsmedelsverkets nya förslag som nu lämnas till regeringen har varit ute på remiss hos berörda myndigheter och intresseorganisationer. Men trots det är Föreningen Sveriges Jägare och Jägarnas Riksförbund ense om att jakten på vildsvin inte kommer öka.

– Ja, där tror jag att vi är överens. Man har nog inte tänkt igenom det här ordentligt och det kommer definitivt inte leda till någon större avskjutning av vildsvin. Det är väl ändå det som ska vara målet? säger Thomas Ekberg, ordförande i Föreningen Sveriges Jägare.   

  • Trikiner är små parasitära maskar som kan infektera flera olika arter av däggdjur, främst rovdjur och allätare.
  • Trikiner påvisas ibland i den svenska faunan, främst hos vildsvin, räv, lodjur, varg och björn, men fynd har gjorts även hos fågel.
  • Sjukdomen som uppstår vid trikininfektion heter trikinos eller trichinellos. Trikinos är en så kallad zoonos vilket innebär att sjukdomen kan smitta mellan djur och människa.

Källa: SVA, Statens veterinärmedicinska anstalt

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet