En ny förvaltningsplan för vildsvin är tagen för Östergötland. Bland annat så vill man halvera antalet trafikolyckor som vildsvin är inblandade i. Foto: ADAM IHSE / TT

Ny förvaltningsplan för vildsvin – nu ska trafikolyckor halveras

Publicerad

Till grund för den nya förvaltningsplanen för vildsvin ligger den nationella livsmedelsstrategin och det så kallade vildsvinspaketet.

– Planen tydliggör förslag på åtgärder som jägare, markägare, kommuner och lantbrukare kan tillämpa för att uppnå målen både på regional och lokal nivå, där samverkan och samarbete är grunden för att lyckas, säger Jim Forsberg, vilthandläggare på Länsstyrelsen Östergötland. 

Förutom målet att få till en hållbar och kontrollerad vildsvinsstam så ligger fokus på att minska skadorna på jorbruksgrödor. Även antalet trafikolyckor där vildsvin är inblandade vill man minska till under 250 per år för Östergötland. Den senaste statistiken för 2019–2021 visar ett genomsnitt på drygt 480 olyckor årligen. 

Som ett nationellt mål vill man också öka tillgängligheten på vildsvinskött genom att underlätta för jägarnas möjlighet att sälja till konsument.     

Bakom beslutet finns bland annat representanter för jakt- och viltvård, naturvård, friluftsliv, trafiksäkerhet och jordbruk, som alla ingår i Östergötlands viltförvaltningsdelegation.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet