Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör Gustav Sundkvist om fotbollsföreningens problem med vildsvin Foto: Marta Einerstam Karis/SVT

Vildsvinen tillbaka i Åby: ”Svåra att komma åt”

Uppdaterad
Publicerad

Både grannområdet i västra delen av Åby, och idrottsföreningen Åby IF har drabbats av vildsvin. Det är andra året Åby IF får en av sina fotbollsplaner saboterade.

Första gången fotbollsföreningen drabbades av vildsvin gick det att återställa planen ganska snabbt. Denna gång måste de ta bort allt gräs och lägga nya gräsfrön. I bästa fall går planen att använda nästa sommar igen.

– Vi hade vildsvin här förra hösten, då satte vi upp ett elstaket som höll de borta fram till augusti i år. Sen kom de in igen vid ett tillfälle, då vi hade problem med strömmen, säger styrelsemedlem Gustav Sundkvist till SVT.

Förökar sig fort

Inget annat djur i motsvarande viktklass i den svenska faunan producerar lika många avkommor per år som vildsvinet. Finns det tillräckligt med föda och ingen jakt fördubblar det sig på ett år. Gustav Sundkvist påpekar den ekonomiska förlusten i vildsvinens sabotage:

– Det går åt material, samt arbetsinsatser vi hade kunnat lägga på fotbollsverksamhet istället, säger han.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet