Arkivbild Foto: Jessica Gow/TT

Efter krafttag: Jägareförbundet anar en minskning av vildsvin i Östergötland

Publicerad

Efter en stor uppgång av vildsvinsstammen 2018, ett år med gott om favoritfödan ekollon, tog jägarna ett extra krafttag mot vildsvinsstammen i Östergötland.

Under jaktsäsongen 2019–2020 ökade avskjutningen i länet från 12 000 till 17 000 vildsvin.

– Jägarna sköt 5 000 fler djur och under detta jaktår känns det som det är mindre med vildsvin, så det gav en effekt, säger Benny Nilsson, jaktvårdskonsulent vid Svenska Jägareförbundet.  

Hur många vildsvin det verkligen finns i Östergötland vet dock ingen.

– Det finns ingen inventering men jägarna skjuter av minst en tredjedel av stammen, så uppskattningsvis kan det finnas cirka 30 000 vildsvin, säger han.

Effektivare jakt

Vildsvinet är ett smart flockdjur som lär sig snabbt hur de ska komma undan. Men Benny Nilsson upplever att man i Östergötland jagar mer tillsammans på större områden och med hundar, för att få en effektivare jakt.  

– För tio år sedan var vildsvinet ett helt nytt vilt och kunskapen var inte så hög i början, men man lär sig, och jag tycker att vi har blivit bättre och bättre med åren, säger han.

Skador ska halveras

Trots det så finns det områden i länet som fortfarande har stora problem med skador från vildsvinen. Men kanske finns det hopp, för enligt de nya målen i den nationella förvaltningsplanen ska en halvering av vildsvinsskador ske till 2025. Frågan är bara hur?

– På en del håll har man idag för många små splittrade jaktenheter, där var och en gör sitt och fokuserar på ett visst begränsat område. Jag tror att man måste samordna jakten mer på stora områden för att lyckas bättre, säger jaktvårdskonsulent Benny Nilsson. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet