I Mjölby kommun sköts mer än dubbelt så många vildsvin som i resten av länet. Foto: SVT

Rekordmånga vildsvin har fällts under senaste jaktåret

Uppdaterad
Publicerad

Ett år rikt på ekollon har gjort att vildsvinen haft mycket att äta och kunnat få fler kultingar. Det kan vara en av anledningarna till att rekordmånga vildsvin också har fällts under det senaste jaktåret.

Mjölby jaktvårdskrets sticker ut. Där har man skjutit av mer än dubbelt så många vildsvin som i resten av länet, enligt statistik från Svenska jägareförbundet. Stefan Kolsbo är jägare i Mjölby och på hans areal skjuter man mellan 130 och 220 vildsvin varje jaktår.

– Hos mig har man stammarna under kontroll, men de förökar sig väldigt snabbt och det är svårt att få kontroll på stammen, säger han.

Vildsvin i Östergötland

I Mjölby sköts 31,2 vildsvin per 1 000 hektar vilket är betydligt fler än länssnittet som ligger på 13,3 vildsvin per 1 000 hektar. Men Stefan Kolsbo menar också att det behövs ett bättre samarbete för att lättare kunna undvika att stora åkermarker förstörs.

– Det finns många marker där det inte jagas. Vildsvinen lär sig snabbt vart det inte är högt jakttryck. Vi behöver samarbeta mer.

Den stora avskjutningen gör också att mer kött behöver hanteras.

– Det är trögt att bli av med kött. Man får som enskild jägare inte sälja köttet vidare, utan det är bara för eget bruk. Vi har ett slakteri som hanterar vårt kött och säljer det vidare. Men det är ytterst få kvar, det är höga hälso- och miljökrav från kommunen, säger Stefan Kolsbo.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet