Arkivbild. Foto: Lars Pehrson/TT

Jägare erbjuder bönder hjälp mot vildsvin

Uppdaterad
Publicerad

Förstörd mark och uppätna grödor – den växande vildsvinsstammen ställer till allt mer bekymmer för lantbrukarna. Nu ska de få hjälp från Svenska Jägareförbundet som startat en vildsvinshjälp.

– Syftet är enkelt. De lantbrukare som behöver hjälp med att skydda sina grödor ska enkelt kunna få hjälp, säger Jesper Einarsson jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet.

Lantbrukare som själva inte jagar fyller i ett formulär på webben och därefter förmedlas kontakt med en jägare som är beredd att hjälpa till.

Vildsvin i Östergötland

Hjälpen ska vara gratis och jägarna har redan byggt en beredskapsorganisation i de län där vildsvinen är många.

– Lantbrukaren bör hjälpa till att med skapa så bra förutsättningar för jägaren som möjligt, det kan handla om jakttorn eller att se till att det finns öppningar i grödorna så att det går att skjuta vildsvin. Jägarna ställer upp och vaktar åkrarna, säger Jesper Einarsson.

Första hjälpinsatsen till Söderköping

Tjänsten öppnades i fredags och i dag kom den första ansökan in från Östergötland.

– Ja, det är en lantbrukare i Söderköping som hört av sig och han kommer att få hjälp inom kort, säger Jesper Einarsson.

Hur många jägare har ni på listan i Östergötland?

– Där har vi för närvarande 31 stycken som är spridda över hela länet.

Enligt Sveriges Lantbruksuniversitets beräkningar kostar vildsvinens skador jordbruket mer än en miljard kronor per år.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet