Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TT

Rekordmånga vildsvin fällda i landet – men inte i Östergötland

Publicerad

Enligt statistik från Jägareförbundet har det skett en kraftig ökning när det gäller den rapporterade avskjutningen av vildsvin i landet som helhet. Men Östergötland går mot trenden, där har avskjutningen istället minskat.

– Vildsvinsstammen har minskat betydligt. Vi ser ju samtidigt som avskjutningarna minskat att även viltolyckorna där vildsvin är inblandade minskat kraftigt, säger Benny Nilsson, Jägareförbundet och länsansvarig jaktvårdskonsulent i Östergötlands län.

De totala viltolyckorna med vildsvin, har enligt Svenska jägareförbundet minskat med 50 procent.

Fällda vildsvin

Drygt 1100 jaktlag i Östergötland har nu rapporterat sitt fällda vilt för föregående jaktår och under 2020 fälldes 15 772 vildsvin jämfört med 17 020 fällda vildsvin under 2019. Förklaringen är enligt Benny Nillsson en reducering av stammen.

– Upplevelsen jägarna i länet har är en radikal minskning i Östergötland. Även om det förekommer lokala avvikelser, säger Benny Nilsson.

I landet som helhet fälldes 158 809 vildsvin under jaktåret 2020/2021. Det är en ökning med cirka 12 000 djur från rekordnoteringen från förra jaktåret.

Hör Petter Kjellander, professor i ekologi berätta om de vanligaste myterna och missuppfattningarna om vildsvin i klippet nedan:

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet