Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Är vildsvin farliga? I klippet slår Petter Kjellander, professor i ekologi, hål på de vanligaste myterna om de impopulära djuren.

Forskning ska ge svar om vildsvinens hemliga liv

Uppdaterad
Publicerad

Förra året sköts mer än 146 000 vildsvin i Sverige. Men trots att vildsvin idag är det mest jagade av våra klövdjur, så finns det fortfarande stora kunskapsluckor om deras liv och beteende.

Vid Grimsö viltforskningsstation utanför Lindesberg pågår sedan något år tillbaka ett stort forskningsprojekt. Målet är att förse 100 vuxna vildsvin med GPS-halsband för att kunna följa deras vandringar i detalj.

Förutom i Örebro län så följer man också vildsvin i Östergötland, Västergötland, Södermanland och utanför Södertälje.

– Vi hoppas att de nya kunskaperna ska vara till hjälp både för bönder och villaägare som behöver kunna skydda sina marker mot vildsvinens framfart. Men också för de jägare som behöver kunskaperna för att hålla vildsvinsstammen i schack, säger Petter Kjellander, professor i ekologi.

– Men vi lär oss också mer om hur bland annat utfodring påverkar hur många kultingar som föds och hur många som överlever, säger han.

I klippet hör du Petter Kjellander berätta om de vanligaste myterna och missförstånden om vildsvin.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer