LRF:s ordförande Peter Borring berättar vad som krävs för att minska vildsvinsstammen. Foto: SVT

LRF vill ta krafttag mot vildsvinen

Publicerad

Den stora vildsvinspopulationen orsakar stora skador för lantbrukare. Nu vill LRF ta hårdare tag för att minska stammen.

Vildsvinsstamen blir allt större och fortsätter orsaka problem för lantbrukare runt om i landet, så även i Östergötland.

– Vi kan se att stammarna går ifrån oss. Skadebilden på grödor, mark och trafikskador ökar i högre takt än vi kan se att avskjutningen gör och det blir bara värre för varje år som går, säger Peter Borring, ordförande i Lantbrukarnas riksförbund Östergötland.

Eftersöker mer ansvar

Vildsvinen förstör för omkring 1,1 miljarder kronor per år. Nu vill LRF se ett större politiskt engagemang för att ta kontroll över situationen.

– När vildsvinen infördes som en naturlig del i den svenska faunan 1987 så var det som ett politiskt riksdagsbeslut men man gjorde det med bisatsen att de ska finnas under kontrollerade former. Det är de inte idag, och därför eftersöker vi mer ansvar från politik och samhälle för att vidta mer åtgärder och se allvarligare på frågans art, säger Peter Borring. 

Hör Peter Borring berätta mer om vilka åtgärder som måste tas till för att förhindra ökningen av vildsvin i klippet ovan.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet