Se i klippet hur 96-årige Tage lyckades skrämma iväg vildsvinen. Foto: SVT/ Christian S Zetterdahl//TT

Så vann 96-årige Tage kampen mot vildsvinen

Uppdaterad
Publicerad

Mitt i skogen norr om Ljungsbro rullar vi in på grusgården till Tage Didriksson. Det har gått två år sedan vi träffade honom sist. Då var hans trädgård helt uppbökad av vildsvin.

Trots en mer etablerad jakt på senare år så ökar vildsvinsstammen i landet årligen med 15 procent, och allt fler får problem med grisarna på sina ägor.

Tage Didriksson var uppgiven när vi besökte honom för två år sedan. Hans trädgård liknade då en upplöjd åker efter vildsvinens framfart. Han hade gjort allt för att skrämma iväg dem – ändå så kom de tillbaka.

Vildsvin i Östergötland

– De är förskräckliga. De hinner med att förstöra mycket på en natt, säger Tage Didriksson.

Lösningen

Men skam den som ger sig. Till slut så hittade Tage Didriksson en lösning på problemet.

– Ja, jag fick en strålkastare av min måg som lyser väldigt starkt och blinkar kraftigt, som ett stroboskop. Det gillade inte vildsvinen, de försvann ganska fort. Sedan dess har jag inte sett till dem, säger han.

Se i klippet ovanför hur Tage lyckades skrämma iväg vildsvinen.

Tog på krafterna

Efter att vildsvinen hade gett sig av återstod det för Tage att försöka återställa den sönderbökade trädgården – och det tog på krafterna.

– Jag fick hacka ihop gräsmattan för hand, men det var tufft. Jag fick hjärtflimmer och fick läggas in på sjukhus, säger han.

Se i klippet hur Tage Didrikssons trädgård såg ut för två år sedan:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet