Foto: Ingvar Karmhed / Svd / TT

Så ska vildsvinen i Åby hanteras

Publicerad

 I västra delen av Åby har de haft återkommande besök av vildsvin. Marken där vildsvinen tros komma ifrån är ett blivande naturreservat vilket gör det otydligt kring vem som har ansvar för att det jagas på området.

Kommunen bedriver just nu en skyddsjakt nattetid på kommunens mark. I och med att det är bebyggda områden är det svårt att komma till skott då säkerheten går före. Det gör att jakten inte alltid lyckas. De senaste veckorna har dock 13 vildsvin skjutits.

Hoppas kunna öka avskjutningen

Kommunjägaren har vid ett möte i älgskötselområdet kring Åby nyligen lyft problemet till övriga jaktlag runt Åby och bett dem att försöka öka avskjutningen av vildsvin i markerna runtomkring Åby.

– Vad som sker i naturreservat och på grannmarker ansvarar de markägarna eller jakträttsinnehavarna som jagar på dessa marker för, säger Hans Werthen som är gruppledare och förvaltare vid Norrköpings kommun till SVT. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Vildsvin i Östergötland

Mer i ämnet