Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Så här såg det ut efter att Allan och Greta Gustafsson, i Diö utanför Älmhult, fått besök av vildsvin. Foto: SVT

Så stoppar du vildsvinen från att förstöra trädgården

Uppdaterad
Publicerad

Det finns sätt för att göra sin trädgård mindre attraktiv för bökande vildsvin. Jaktvårdskonsulenten Elias Turesson ger sina bästa tips.

Allan och Greta Gustafssons i Diö utanför Älmhult fick hela sin trädgård förstörd av vildsvin, något som SVT kunde berätta om idag. Och att vildsvinen söker sig till villaträdgårdar är egentligen helt naturligt, säger Elias Tursson, jaktvårdskonsulent på Svenska Jägareförbundet:

– Gamla gräsmattor innehåller mycket intressanta rötter från olika gräs, baggar och insekter som vildsvinen gärna äter. Sen är bökandet också en sysselsättning som är naturligt för dem.

Detaljplanen styr vem som får skjuta

Den som vill skjuta vildsvin som förstör gräsmattan måste först ta reda på om man bor inom detaljplanerat område. I tätorten, där det oftast finns detaljplan, har inte enskilda skottlossningstillstånd. Då måste man vända sig till kommunens skyddsjägare om hjälp. Om man bor utanför tätort kan man styra det själv. Då kan man ta kontakt med vilken jägare som helst som kan hjälpa till.

– Men då är det är viktigt att man gör det direkt, för ofta är det så att vildsvinen kommer tillbaka natten efter eller ett par tre nätter i rad, sen är det inte säkert att de dyker upp mer på ett helt år.

Se Elias Turessons bästa tips vad man kan göra själv för att undvika att få sin trädgård förstörd av vildsvin i videon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer