Ahmad Rahimi från Växjö hoppas på att ansvariga själva ska följa med till Afghanistan för att se hur situationen är i landet. Foto: Terese Hansen/TT

Ensamkommande vill att ansvariga följer med till Afghanistan

Uppdaterad
Publicerad

Tisdag morgon kommer runt femton ensamkommande från hela landet utvisas till Afghanistan. Ahmad Rahimi från Växjö är med och driver att ansvariga politiker och chefer på Migrationsverket ska följa med till Afghanistan för att med egna ögon se hur situationen i landet är.

– De säger att det är säkert i Afghanistan. Vi vill att de följer med ungdomarna som utvisas och med egna ögon ser hur det är. Om de efter det fortfarande upplever Afghanistan som säkert så kommer vi acceptera deras inställning och sluta protestera.

Kräver svar från politikerna

Ahmad Rahimi fick idén till att bjuda in ansvariga att följa med till Afghanistan tillsammans med Fatemeh Khavari, talesperson för Ung i Sverige. Under gårdagens partiledardebatt i SVT fanns de på plats utanför tv-huset tillsammans med drygt femtio personer för att protestera mot utvisningarna och för att kräva svar från politikerna.

Ahmad Rahimi

– De pratade om det i debatten men några direkta svar kom inte.

Hindra bussen från att åka

Inte heller från Migrationsverket har det kommit något svar men Ahmad väntar och hoppas fortfarande på svar. Under tisdagen kommer Ahmad Rahimi finnas på plats utanför Migrationsverkets förvar i Kållered utanför Göteborg tillsammans med en grupp människor för att protestera och försöka förhindra att drygt femton ensamkommande utvisas till Afghanistan. Men om protesten kommer göra någon skillnad vet han inte.

– Ungdomarna som berörs har hopp om att utvisningen ska kunna stoppas. Vi hoppas på att bli många och försöka ställa oss framför bussen och stoppa den. Men man vet inte innan hur det faktiskt blir.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Ahmad Rahimi

Mer i ämnet