Nu kommer den här symbolen att synas på vissa platser i Kalmar Foto: SVT

Kampanj för offentlig amning

Publicerad

Idag startar den rikstäckande föreningen Amningshjälpen kampanjen ”du kan amma här” i Kalmar. Förhoppningen är att få fler mammor att våga amma öppet i och omkring offentliga miljöer.

– Många mammor som vi kommer i kontakt med känner sig otrygga med att amma sitt barn öppet inför allmän åskådning, säger Rebecka Sundlin från Amningshjälpen i Kalmar.

Varför har det blivit så tror du?

– Det har ju varit en ganska hätsk debatt på sociala medier om huruvida det är okej att amma på offentliga platser eller inte.

Amningssymbol synliggörs

Kampanjen går ut på att få så många aktörer som möjligt att ställa upp på att det faktiskt är okej att amma i deras lokaler. De som tackar ja till att medverka får en dekal uppsatt med en symbol som visar att det är fritt fram att amma ostört. Först ut att få en dekal uppsatt på dörren var stadsbiblioteket i Kalmar.

– Jag tycker det är lite konstigt att det ska behövas sättas upp en symbol för att få kvinnor att känna sig välkomna att amma, det är ju en naturlig del av livet. Men vi ställer såklart upp på det och vi har även förberett en plats med böcker och information om amning, säger Emilie Falk, barnbibliotekarie i Kalmar.

– Framförallt innebär den här symbolen att mammor kan känna sig trygga med att amma öppet och att personalen på stället står bakom det, säger Rebecka Sundlin från Amningshjälpen i Kalmar

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer