Theresa Turek Hyseus och hennes kollegor på Lifvs letar efter fler platser att kunna öppna obemannade butiker på. Foto: Livfs

Vill öppna obemannade butiker på flera platser i länet

Uppdaterad
Publicerad

En ombyggd container på 27 kvadrat kan ge en efterlängtad service på landsbygden. Den första obemannade matbutiken i Kalmar län har öppnat och fler är på gång.

Nyligen invigde Lifvs sin butik i Västervik, det är deras första i Kalmar län och de vill öppna betydligt fler. 

I Tvärskog i Kalmar kommun har planerna kommit rätt långt.

– Bygglovet är klart och förhoppningen är att vi ska kunna öppna i höst, säger Theresa Turek Hyseus, projektledare etablering på Lifvs.

Det som gör att det dröjer är de vill öppna fler butiker som ligger på rimligt avstånd. Det är för att en butikschef ska kunna serva alla under samma dag. 

Att valet föll på Tvärskog är ingen slump.

Platser utan service

– Det är ett samhälle med skola och förskola och några arbetstillfällen men det finns ingen livsmedelsbutik på nära håll. Vi vill finnas på platser där servicen har försvunnit.

Butiken kommer att vara obemannad och öppen dygnet runt. Men det kommer finnas en butiksansvarig som städar och fyller på med varor dagligen.

Den som vill handla får ladda ner en specifik app och registrera ett kontokort.

– När du ställer dig utanför butiken trycker du på en grön knapp i appen och då öppnas dörren.

Kunderna får själva scanna in streckkoderna på varorna och sedan checka ut.

Det finns kameror i butiken som ser vilka personer som är inne i butiken.

Söker fler platser att etablera sig på

I november hade Lifvs tre butiker, nu har de invigt sin femtonde.

– Vi letar efter fler platser.

I Halltorp i Kalmar kommun har en lämplig plats valts ut och Lifvs har kontakt med en bostadsutvecklare i Snurrom i Kalmar kommun. I Vena i Hultsfreds kommun finns det också långtgående planer på en butik. I Oskarshamns kommun finns det önskemål om obemannade butiker i Bockara och Misterhult.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.