Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Vi får löpande in fall av det här slaget, säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna. Foto: SVT

Villaägarna om tvångsanslutningar till kommunalt VA och avlopp: ”Svårt rättsligt läge”

Publicerad

Det är svårt för fastighetsägare att bevisa att man har ett bättre dricksvatten och enskilt avloppsystem än den kommunala lösningen. Varje vecka hör folk av sig till Villaägarna.

– Det skapar ett väldigt svårt läge för den enskilde, säger Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna.

När kommunfullmäktige i en kommun beslutar om ett så kallat verksamhetsområde, är det med hänvisning till människors hälsa och miljö som kommunerna, enligt lag, är skyldiga att erbjuda kommunala vatten- och avloppstjänster.

Att ta strid mot kommunen och bevisa att man har en bättre fungerande lösning än det som kommunerna har att erbjuda är svårt. Något som Jonathan Lindgren, samhällspolitisk expert på Villaägarna, tycker är en konstig lagstftning.

– Jag har varit med om femsiffriga, ibland sexsiffriga belopp för Villaägare att hantera. Vilket får enorma konsekvenser på möjligheten att bo kvar i sitt hus.

Hör mer i klippet ovan.

Vad är ett verksamhetsområde?

Ett verksamhetsområde är det område som kommunfullmäktige beslutat ska ha vissa kommunala vattentjänster. Det kan exempelvis handla om dricksvatten och spillvatten. Kommunen måste erbjuda fastighetersägarna inom verksamhetsområdet tillgång till de tjänster som beslutet avser.

Källa: Svenskt vatten och SKR

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.