Per-Arne Sandegren menar att en tillfälligt avkyld marknad är på gång upp igen. Priserna i Kronoberg och Kalmar län kommer att stiga. Foto: TT/Svensk mäklarstatistik

Bostadspriser stilla för tillfället: ”Kommer igång igen”

Uppdaterad
Publicerad

För tillfället ligger villapriser stilla, eller sjunker något i Kronoberg och Kalmar län. Men priser antas öka på längre sikt. ”Bostad är den bästa investeringen”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk mäklarstatistik.

För tillfället är det ingen ökning på villapriserna i Kalmar och Kronobergs län. De senaste tre månaderna har det sålts 173 villor i Kronobergs län. Priserna har då stått stilla.

I Kalmar län har priserna till och med minskat, det med 0.8%, under de senaste tre månaderna. Antalet sålda villor var 280, enligt färska siffror från Svensk mäklarstatistik.

– Siffror för ett år tillbaka i tiden är mer rättvisande. Då är säsongsvariationer borträknade, säger Per-Arne Sandegren som är analyschef på Svensk mäklarstatistik.

Det är inte början på en varaktig prissänkning vi ser?

– Nej. Bostäder i hela landet kommer att fortsätta öka i pris framöver. Men det kommer inte att vara på samma hög nivå som vi haft i många år.

Kommer öka framöver

I storstäderna är prisökningen mellan 1 och 5 procent de senaste tre månaderna. Riksgenomsnittet är på 3 procent. Per-Arne Sandegren tror att priserna i Kalmar och Kronoberg kommer att haka på och öka igen. Precis som de gjort det senaste året.

Sett ett år tillbaka i tiden ökade villapriserna i Kalmar län med 8.2%. I Kronoberg ökade priserna med 12.0%.

– Priserna på bostäder har ökat mycket under flera år. Med tanke på den låga inflationen är det en mycket lönsam investering med bostad, säger Per-Arne Sandegren.

Dyrt i Älmhult och Mörbylånga

I Kronobergs län är villorna dyrast i Växjö och Älmhult. I Växjö kostar en villa runt 20.000 kronor per kvadratmeter, i Älmhult är motsvarande siffra cirka 12.000 kr/kvm.

I Kalmar län är villorna dyrast i Kalmar och Mörbylånga kommun. Priset ligger runt 20.000 kronor per kvadratmeter. Riksgenomsnittet är på 40.000 kronor per kvadratmeter.

Även bostadsrätter ligger för tillfället relativt stilla i pris. Men sett till senaste året är prisökningen stor. I Kalmar län var ökningen 9.8%. I Kronoberg var ökningen 11.7%.

Svensk Mäklarstatistik ägs av branschorganisationerna Fastighetsmäklarförbundet och Mäklarsamfundet, samt Fastighetsbyrån och Svensk Fastighetsförmedling.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.