– Bättre att komma fram lite senare än planerat och komma fram hel, säger Boris Karlqvist, informatör på Älgskadefondsföreningen. Foto: SVT

Ökning av viltolyckor i Småland i år

Publicerad

Det är nu, under årets mörkaste månader, som allra flest viltolyckor inträffar. 2019 ser ut att bli ett dystert olycksår i Småland med fler viltolyckor än förra året.

– Det ser ut att hamna på cirka 12 000 polisrapporterade viltolyckor i år, mot 11 100 förra året, säger Boris Karlqvist, informatör på Älgskadefondsföreningen.

När olyckan är framme så gäller det att ha tre saker i åtanke; stanna, varna och larma, berättar Boris Karlqvist. Slå på bilens varningslampor, sätt ut en varningstriangel och kontakta 112. Se dessutom till att märka ut olycksplatsen så att jägarna vet var de ska inleda sitt sökande om djuret är skadat.

Det kanske viktigaste rådet av alla:

– Ha inte så bråttom. Bättre att komma fram lite senare än planerat och komma fram hel, både för din och för djurens skull, säger Boris Karlqvist.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.