Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
– Det blir utseendefixerat, säger Tea Vigren om att rösta fram Lucia. Hör mer i klippet. Foto: Hedvig Nittve

Vimmerby gymnasium slopar luciaomröstning efter kritiken

Uppdaterad
Publicerad

I år slopas luciaomröstningen på Vimmerby gymnasium. Detta efter att den tidigare eleven Tea Vigren kritiserat skolan för att bedriva en skönhetstävling.

– Det är jättebra att de ändrar, säger Tea Vigren till SVT.

Fram till i år har lucian på Vimmerby gymnasium valts genom röstning. Men i år väljer skolan att lotta fram Lucia, vilket Vimmerby Tidning var först med att rapportera. Detta efter en debatt som började med en insändare i lokaltidningen. Nu har det gått ett år sedan insändarens författare, Tea Vigren, kritiserade skolan för att bedriva en skönhetstävling.

– Jag tycker det är jättebra att de har ändrat. Jag vet inte hur vanligt det är på andra skolor, men jag tycker att fler skolor ska ta efter, säger hon.

Kan bidra till utseendefixering

19-åriga Tea Vigren var själv elev på skolan och reagerade på att skolans lucia valdes genom omröstning.

– Det blir en skönhets- och popularitetstävling, och det tycker jag inte hör hemma inom skolan. Framförallt inte att skolan ska uppmana till det. 

Hon tror att omröstningar kan bidra till utseendefixering och mental ohälsa hos unga kvinnor.

– Jag märkte hur tjejer i min klass som hade anmält sig till röstningen blev väldigt självkritiska. De ville fortfarande vara med i omröstningen, men jag märkte att de började må dåligt.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.