Martin Moses från Växjö är en av finalisterna i Årets kock 2018. I uttagningen lagade han en rätt med rimmad torsk och inlagda gröna tomater. Foto: Privat

Kockar från Växjö och Vimmerby till final i Årets kock

Uppdaterad
Publicerad

Jonas Alvin från Vimmerby och Martin Moses från Växjö har gått vidare till finalen av Årets kock 2018.

Det var vid en presentation i dag onsdag som det blev offentligt vilka de åtta finalisterna i Årets kock 2018 är. Och två av finalisterna är Jonas Alvin från Vimmerby och Martin Moses från Växjö.

Jonas Alvin är uppväxt i Vimmerby men bor och jobbar sedan några år tillbaka i Linköping. Och Martin Moses kommer från Växjö men bor och jobbar i Göteborg sedan 13 år.

”Känns alldeles underbart”

– Det här känns alldeles underbart. Det har varit en viss anspänning. Till slut var det rena Melodifestival-andan när våra poäng räknades upp. Men det är klart, det här är en personlig bekräftelse på det jag gör, säger Martin Moses.

Martin Moses har tävlat en gång förut i finalen av Årets kock, men det är elva år sedan – och då kom han på fjärde plats av sex tävlande.

– Nu är det dags för revansch!

Testar maten på andra

Men först ska Martin Moses ”smälta” det här och ha semester. Och fram till finalen i september ska han fortsätta laga den mat han tycker om och låta folk smaka på det han lagar.

– För det är på det sättet som jag vet om maten blev bra eller inte. Man måste ha ett öppet sinne för att utvecklas inom matlagning, säger han.

Själv lagade han i den här uttagningen en rätt med rimmad torsk och inlagda tomater – en maträtt som uppenbarligen föll juryn i smaken.

Finalen i Årets kock hålls i Kungliga tennishallen i Stockholm den 28-29 september i höst.

För att få tävla om titeln Årets kock 2018 måste du:

– vara en professionellt verksam kock

– ha fyllt eller fylla minst 23 år under 2018

– vara svensk medborgare

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.