Människorättsaktivist från Växjö och vinnare av Raoul Wallenbergs pris har fått flyktingsstatus. Foto: Ahmad Rahimi

Vinnare av Raoul Wallenbergs pris får stanna i Sverige

Uppdaterad
Publicerad

Ahmad Rahimi från Afghanistan men bosatt i Växjö i tre år har fått flyktingstatus efter tre avslag från Migrationsverket. Han får nu stanna i Sverige efter att ha fått tillfälligt uppehållstillstånd.

Växjöbon Ahmad Rahimi har tidigare tilldelats Raoul Wallenbergs Academys ungdomspris Ungt Kurage 2017 för hans engagemang för de ensamkommande från Afghanistan i Sverige.

Han har blivit frontfiguren för de ensamkommande barnen och ungdomarna och kämpar för att de ska få stanna i Sverige. Under sittstrejken på Medborgarplatsen i Stockholm var han en av organisatörerna.

”Jag vill avsluta med att säga till alla mina bröder och systrar att aldrig ge upp. Jag fick kämpa i tre år, men lyckades till slut så varför skulle inte ni också kunna lyckas?” skriver han i ett pressmeddelande.

Efter tre avslag och tre års väntan ger Migrationsverket Ahmad Rahimi flyktingstatus och ett tillfälligt uppehållstillstånd.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.