I Virserums konsthall finns snart invånarnas egna berättelser att titta på. Foto: SVT

Virserumsbor ska bli del av jubileumsutställning

Uppdaterad
Publicerad

Virserums konsthall fyller snart 20 år. Detta ska firas med en jubileumsutställning som kommer att skapas av ortsborna själva.

När Virserums konsthall öppnade 1998 handlade första utställningen om Virserum. Nu är det snart dags för tjugoårsjubileum och då är det åter dags att fokusera på orten i en utställning.

– Vi vill involvera Virserumsborna i den här utställningen för att fira de här åren, säger Carolina Jonsson, producent för konsthallen.

Egna berättelser

Utställningen, som har fått namnet ”Såga ut och sy ihop”, bygger på ortsinvånarnas egna berättelser. Det är alltså ingen idag som vet vad som kommer att ställas ut. För att samla in berättelserna och göra en konstutställning av detta har konstnären Peter Ojstersek anlitats.

– Det är så klart väldigt smickrande att ha fått det här uppdraget. Det är en spännande utmaning. En sak är ju att sätta ramarna för utställningen, vad det är vi vill åstadkomma. En annan sak är att realisera projektet. Det är en pirrig känsla, säger Peter Ojstersek.

Ännu så länge är väggarna i konsthallen tomma, men de ska alltså så småningom fyllas med berättelser från orten.

– Jag tror att det finns många berättelser från Virserum som ännu inte har berättats men som får sin chans här. De kan gestaltas genom till exempel texter, fotografier eller olika objekt, säger Peter Ojstersek.

En av de största

Virserums konsthall har cirka 15 000 besökare per år och är med sina 1600 kvadratmeter en av de största konsthallarna i Sverige. Jubileumsutställningen öppnar i februari 2018.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.