• Viktigt meddelande:

    Till allmänheten i Lekeberg i Örebro län: Det kommunala dricksvattnet i Fjugesta, Gropen och Kvistbro kan vara förorenat och bör kokas före förtäring. Läs mer

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Det var många som arbetade med att flytta på de vrakdelar som förvarats i en källare på Kalmar slott inför flytten till Tumba. Foto: SVT

Vrakdelar från Kalmar ska magasineras i Stockholm

Publicerad

Sedan 30-talet har ett stort antal vrakdelar förvarats nere i en källare på Kalmar slott. Men nu ska delarna tas om hand av Historiska museet i Stockholm. Under onsdagen lastades vrakdelarna på en lastbil som ska ta dem till förvaringen i Tumba.

– De ska till historiska museets magasin i Tumba. När man grävde upp de här skulle Historiska museet stå som ägare åt båtarna men sedan tog länsmuseumet i Kalmar dem i förvar då det fanns lokaler på slottet. Nu får de inte plats här längre och då får vi ta tillbaka dem, säger Albin Norqvist, arkeolog på Historiska museet.

I fyra veckors tid har arkeologer arbetat med att utföra fuktprover och sett över skicket på vrakdelarna, ett skick som ska vara väldigt bra med tanke på att de har förvarats i en källare under så lång tid. Under onsdagen lastades nvrakdelarna i en lastbil som ska ta dem till historiska museets förvar.

Vrakdelarna hittades på 1930-talet

Under 1930-talet hölls stora utgrävningar i Slottsfjärden i Kalmar, i samband med att man beslutade att återskapa fjärden som vuxit igen. Då hittades cirka 1300 vrakdelar. Majoriteten var vrakdelar från olika fartyg mellan 1200 till 1600-talet. Det hittades även en del andra föremål som handskar och skor, men de har sedan länge magasinerats eller skickats till olika museer runtom i landet.

Vad kan vrakdelarna bidra med i framtida forskning?

– Lite om hur man byggde båtar förr i tiden men också var ifrån de kommer, vilket kan vara intressant, säger Albin Norqvist.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer