Vraket efter Mars ligger utanför Öland. Foto: Ocean discovery/deep sea productions

”Vrakresor – en dyr turistmagnet”

Uppdaterad
Publicerad

Ny teknik gör det möjligt att resa ut till vrakplatser och få direktsända bilder från botten. Men tekniken är dyr och måste kombineras med en totalupplevelse för att dra turister, menar projektledaren för Kronanundersökningarna Lars Einarsson.

Sedan många år tillbaka har Lars Einarsson jobbat med regalskeppet Kronan på Kalmars länsmuseum.

Under trettio års tid har Länsmuseet utforskat stormaktstidens största skepp och 30 000 föremål har bärgats.

Men det finns fler vrak än Kronan. I Kalmar län finns det  800 vrak och uppgifter om förlisningar, berättar Lars Einarsson.

Och för ett par år sedan återfann man dessutom de båda sjunkna fartygen Mars och Svärdet.

Krävs guidade båtturer

– Om man ska visa vraken krävs det att man gör exkursioner ute till havs, det är alldeles för dyrt att bärga fartygen. Men den nya digitala tekniken är mycket kostsam. Vem ska betala de nya satsningarna och är det värt det, frågar sig Lars Einarsson.

– Vraken i Östersjön ligger djupt. Östersjön är ju dessutom grumlig så det går inte att se vraken via någon glasbotten i utflyktsbåtar. Det gäller istället att locka till en exkursion på en båt ovanför vraken med historsik guidning och direktsända bilder från botten, föreslår Einarsson.

”Spännande upplevelse”

Ekolod och ljudbilder är också ett sätt att få en bild av vraken på botten, berättar Lars Einarsson.

– Men allt detta bör kompletteras med fynd från vraken. Turister vill se arkeologiska fynd. Så har vi jobbat med Kronan. Mars och Svärdet handlar i nuläget om dokumentation säger Lars Einarsson.

– Det krävs också att det blir en spännande upplevelse så turisterna blir nöjda och vill komma tillbaka. Här gäller dett skapa ett kulturellt varumärke om de marinarkeolgiska utgrävningarna, säger Einarsson.

Han påminner dock om det faktum att det finns många vrak i Kalmar län men att de flesta bara är pinnar på bottnen med en okänd och kanske ointressant historia.

Fakta om vrak i Kalmar län:

Mer om Kronan

Svenska vrak i södra Östersjön

Sök efter vrak i Riksantikvarieämbetets Fornsök

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.