• Viktigt meddelande:

    Det brinner i området mellan Bonäs, Kumbelnäs och Musisjön. Allmänheten uppmanas att hålla sig borta från brandområdet. Det är risk för fallande träd och räddningstjänsten behöver arbeta ostört. Läs mer här

default_caption

Victor – ung med makt i kyrkan

Uppdaterad
Publicerad

Victor Ramström är bara 23 år, men kandiderar redan för andra gången till posten som kyrkorådsordförande i Berga i Kalmar.

Han är utbildad snickare, han har sjungit i gosskör och han blev som 19-åring Sveriges yngsta kyrkorådsordförande efter kyrkovalet 2009. Nästa helg kandiderar Victor Ramström från Berga i Kalmar till samma post igen. Även i år under partiet POSK, Partipolitiskt Obundna i Svenska Kyrkan, som i förra kyrkovalet fick 50% av rösterna.

De fyra år som hittills gått har varit både lärorika och roliga, menar Victor.

– Kyrkan har blivit en viktig del av mitt liv. Jag har lärt mig ta ansvar både för andra och för mig själv lite tidigare än mina jämnåriga. Det har varit bra för mig, jag har aldrig ångrat att jag tog det ansvaret, det var dig jag ville komma då, säger han.

Många av medlemmarna i församlingen förvånades när då 19-årige Victor Ramström 2009 tog på sig uppdraget som kyrkorådsordförande i Birgittakyrkan i Kalmarstadsdelen Berga.

– Det gick ju bra för oss i kyrkovalet, och jag är rätt modig av mig, så jag tackade ja till uppdraget att ta platsen.

Det har gått bra

– Jag förstod nog inte riktigt vad jag gav mig in i när jag var 19 år. Jag var väldigt oerfaren utan direkta kunskaper, men det har gått bra ändå. Jag har fått mycket stöd från de lite äldre. Utan deras stöd hade det inte gått att sitta på den här posten, och hela tiden jobba i motvind, säger Victor Ramström.

Victor hade inte någon kontakt med Birgittakyrkan innan han började sjunga i Diskantkören i mellanstadiet. Då hade alla pojkarna ljusa röster. Men den karriären tog abrupt slut när han kom i målbrottet.

– Sen konfirmerade jag mig och blev senare sekreterare i Kyrkans Unga och det var nog en väg i styrelsearbetet, säger Victor.

Första tiden som ordförande överraskades Victor över att det tog så lång tid att fatta beslut inom Svenska kyrkan. Nu har han vant sig vid långa processer. Men det finns en del konflikter som han anser återkommer ofta.

– I det lokala kyrkorådet handlar de hårda striderna oftast om personvalsfrågor. Annars går det nästan alltid bra att prata sig fram till lösningar, säger ordförande Victor Ramström som ändå tycker att det är bra att styrelsemedlemmar kämpar lite extra och visar vad de tycker i olika frågor.

Victor kan Berga

Victor växte själv upp i stadsdelen Berga och hans vision är att kyrkan i högre grad ska öppna upp sina lokaler för ungdomarna i området.

– Det skulle vara härligt att kunna bjuda in till café eller spelkvällar och få chans att möta deras behov när de behöver någon att prata med. Det kan betyda mycket för en del unga.

Men vi ska inte försöka konkurrera med fritidsgårdarna och andra aktörer utan jag hoppas att vi ska samarbeta för att göra det bästa för ungdomarna, säger Victor med ett brett leende.

– Min vision är en kyrka som är öppen, dit unga och vuxna kan komma och hitta gemenskap oavsett vilken bakgrund och religion dem har, avslutar Victor.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Kyrkovalet 2013

Mer i ämnet