Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Sven Yrvind fotar många av filmerna själv som han lägger ut på Youtube. I klippet berättar han varför han startade kanalen. Foto: Clary Kroon/SVT

Sven Yrvind blev youtuber efter att han fyllt 80 år

Publicerad

För att sprida sina idéer har ensamseglaren och båtkonstruktören Sven Yrvind, snart 84 år, en Youtube-kanal där han lägger ut videoklipp dagligen och han har fått följare från hela världen.

– Av dem som följer mig är ungefär 20 procent svenskar och de allra flesta som följer mig bor i Amerika. Sedan är det också mycket folk från Nya Zeeland, Australien och England, säger Sven Yrvind.

I klippet ovan berättar Sven Yrvind om varför han startade Youtube-kanalen.

Västervik

Kanalen har växt snabbt från några hundra prenumeranter till över 19 000. Följarna får se när han bygger sin nya båt, som han ska segla med från Irland till Nya Zeeland om ett par år. Då tror han att han kommer att få många fler följare. 

– Jag tror att det börjar öka mycket när jag väl börjar segla. Följarna vill gärna ha äventyr, men jag brukar säga att äventyr bara är dålig planering, säger Sven Yrvind.

Hoppas kunna lägga ut klipp till havs

Hur det rent tekniskt ska gå till att lägga ut klipp när han är till havs är inte löst, men Yrvind hoppas på ny teknik.

– Hittills har det inte gått, om man inte har stora båtar och dyra grejer. Nu har det kommit nya apparater och jag tror att det kostar omkring 40 000 kronor att skicka hem 600 minuter, så det kanske jag kan få någon sponsor till, säger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Västervik

Mer i ämnet