Foto: TT

Ytterligare en död i magsjuka

Uppdaterad
Publicerad

Ytterligare en person har dött efter det stora magsjukeutbrottet i Ljungby.

– Ja, vi kan bekräfta att den tredje personen som fick föras till sjukhus under helgen också har avlidit, säger Stefan Ahlrik, pressansvarig på Region Kronoberg, till SVT Nyheter Småland.

Tidigare har två personer från äldreboenden i Ljungby kommun avlidit till följd av den magsjuka som sannolikt bröt ut på grund av att okokta hallon serverats.

Fler kan dö

Arne Runehagen som är smittskyddsläkare inom Region Kronoberg, utesluter inte att det kan bli fler dödsfall.

– Vi gjorde en enkätstudie 2003 för då hade vi en stor sådan stam av calicivirus som spreds inom vården. 1000 personer insjuknade då och i det fallet räknade vi med att det var 17 personer som dog där viruset kan ha bidragit till dödsfallet. Alla de var i övrigt svårt sjuka. På de här tre fallen så vet jag ingenting om ålder och sjukdomar i övrigt, säger Arne Runehagen.

Under dagen har det framkommit att ytterligare tre personer har insjuknat i Ljungby och de kan inte ha blivit smittade av hallonen som serverades i fredags.

– Det var ju synd att det blev spridning från person till person också, det hade vi hoppats att vi skulle undvika, säger Arne Runehagen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Matförgiftning på äldreboende

Mer i ämnet