Förslaget om korttidspermittering är en åtgärd som är tänkt att mildra coronavirusets ekonomiska konsekvenser i Sverige. Men vad innebär det egentligen? I videon får du förklarat vad korttidspermitteringen är – på 60 sekunder. Foto: Videoblocks

1,2 miljarder till Södertäljeföretag under pandemin

Publicerad

Under coronapandemin har cirka 1,2 miljarder kronor betalats ut till företagare i Södertälje i det så kallade permitteringsstödet, visar preliminär statistik som SVT begärt ut. Det är högt över rikssnittet per invånare.

Under pandemin har företagare kunnat söka stöd vid korttidsarbete, så kallad korttidspermittering. Tanken är att arbetsgivare kan minska anställdas arbetstid och då söka stöd från staten via Tillväxtverket.

Stödet har till viss del varit kritiserat, bland annat för att det har dröjt innan några pengar har blivit utbetalade och för att myndigheten varit för rigid i regeltolkningen som gjort det svårt för företagarna.

Coronaviruset i Södertälje

Dessutom har det kommit fram flera fall av fusk med stödet och anställda kan ha tvingats jobba mer än de ska under permittering.

Stor del av stödet i Södertälje

Statistik som SVT Nyheter Södertälje begärt ut visar att det hittills har betalats ut cirka 43,4 miljarder kronor i stöd för korttidsarbete till företagare i hela Sverige, men cirka 2,8 miljarder av dem ska återbetalas.

För Södertäljes del har 1,2 miljarder kronor delats ut till företag här och hittills ligger återbetalningskraven på cirka 19,4 miljoner kronor.

Södertäljebon Remon Anton har sin salong i Stockholm och är en av de som tidigt fick ta del av permitteringsstödet:

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet