Vid en mognadsbedömning informeras ungdomen bland annat om var de ska vända sig om de får biverkningar, berättar företagsläkaren Ida Ringdén. Foto: Ellinor Knoxborn/SVT

Mognadsbedömning för att få vaccin – så går det till på mottagningen i Södertälje

Uppdaterad
Publicerad

16- och 17-åringar i Stockholms län har sedan 9 augusti kunnat boka vaccin mot covid-19. Men för att kunna vaccinera sig behöver ungdomarna antingen föräldrarnas godkännande eller genomgå en mognadsbedömning. Läkaren Ida Ringdén berättar hur dessa går till.

– Det är inte så ofta det behövs, oftast har de med sig vårdnadshavare. Så vi har gjort ett tjugotal mognadsbedömningar, säger Ida Ringdén, företagsläkare på Scania.

Stort intresse

Intresset för att vaccinera sig har varit stort i åldersgruppen. I slutet av veckan hade var tredje ungdom bokat en vaccinationstid och 15 procent i gruppen hade tagit sin första spruta.

Coronapandemin

Hör hur mognadsbedömningarna går till i klippet ovan.

Det här tas upp vid en mognadsbedömning:

• Att det är ungdomen själv som har bokat tiden.

• Att de vill ta vaccinet.

• Att de förstår vad det innebär att få ett vaccin.

• Att de blir informerade om vad som gäller med vaccinet, vilka biverkningarna är och vem de kan vända sig till om biverkningar uppstår.

• Det är även viktigt att ungdomen har med sig giltig legitimation för att säkerhetsälla att det är rätt person som får sprutan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronapandemin

Mer i ämnet