Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med familjen på den trafikerade vägen till bussen • ”Läskigt”

175 barn i Södertälje blir utan skolskjuts: ”Helt idiotiskt”

Uppdaterad
Publicerad

Nu blir 175 barn utan skolskjuts när ett nytt avtal börjar gälla i Södertälje kommun till årskiftet. Beskedet har gjort många föräldrar besvikna. SVT har träffat familjen Ullerfors i Tveta, som tycker att vägen till närmaste busshållplats är alldeles för farlig för barnen.

Efter årsskiftet börjar ett nytt avtal för skolskjuts gälla i Södertälje kommun. Det innebär en del förändringar, bland annat införs en kilometertaxa, vilket innebär att långa resor kommer kosta mer, något som Länstidningen rapporterat om.

Beslut om skolskjuts baseras på avståndet mellan hemmet och den kommunala skola som ligger närmast adressen familjen bor på. Nu drabbas flera familjer som har valt en annan skola än den närmaste. Istället har de rätt att ansöka om SL-kort om barnen ska gå kvar på skolan.

– Nu har spelreglerna ändrats helt, vi har planerat hela våra liv efter att det här ska fungera med skolskjutsen. Vi fick reda på det här i oktober att vi måste hitta en lösning till årsskiftet, säger Kristofer Ullerfors, som bor Tveta och har sina barn på Södertälje friskola.

Svarar på kritiken

Enligt utbildningsnämndens ordförande, Elof Hanjons (S), har kommunen inte några krav på att bidra med skolskjuts för de som själva väljer andra skolor än där kommunen skulle ha placerat barnen.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör utbildningsnämndens Elof Hansjons (S) svara på kritiken: ”Då har man inte rätt till skolskjuts” Foto: Maja Flygt/SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.