Foto: Linda Asmar/arkivbild

20-tal syrisk-ortodoxa kyrkor stänger – stor rädsla efter att församlingsmedlem dött av coronasmitta

Uppdaterad
Publicerad

På fredagen hölls ett extra insatt möte inom den syrisk-ortodoxa kyrkan där man fattade beslut om att stänga ett 20-tal kyrkor i landet.

– Det här är ett av de svåraste besluten kyrkan någonsin fattat, säger Robert Halef, vice ordförande i S:t Afremkyrkan i Södertälje.

Tidigare har den syrisk-ortodoxa kyrkan vidtagit åtgärder för att förhindra smittspridningen av corona bland annat genom att begränsa antalet personer som fått närvara vid gudtjänster, vilket SVT tidigare berättat om. Men nu går man längre – och stänger helt från och med måndag.

– Vi ser att situationen i världen förvärras mer och mer och vill därför vara med och ta samhällsansvar för att stoppa spridningen, säger Robert Halef, vice ordförande i S:t Afrem kyrkan.

Coronaviruset i Södertälje

Beslutet gäller det kyrkostift som hör till biskop Benjamin Atas, som har sitt huvudsäte i Södertälje, och rör ett 20-tal kyrkor i landet.

Församlingsmedlem dött av corona

Robert Halef berättar att oron för corona blivit större efter att en äldre församlingsmedlem i Stockholmsområdet, med konstaterad coronasmitta, avlidit.

– Det kom väldigt nära nu i och med dödsfallet och ytterligare smittade församlingsmedlemmar i Stockholm. Men vi övervägde redan innan att stänga.

Andra kyrkostiftet skickar rekommendationer

Det andra kyrkostiftet inom syrisk-ortodxa kyrkan, också det med ett 20-tal kyrkor och huvudsäte i Södertälje, har inte gått lika långt som att centralt fatta beslut om stängning.

– Vi har uppmanat våra kyrkor att vara noggranna med hygienrutiner och följa anvisningar som kommer från regeringen men just nu får varje kyrka fatta eget beslut om att stänga eller hålla öppet, säger Afrem Lahdo, munk och sekreterare för ärkebiskop Ablahad Gallo Shabo.

– Vi bör alla be till gud för att detta får ett stopp, tillägger han.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Södertälje

Mer i ämnet