Vilka är det egentligen som näthatar? Tomas Åberg, från Näthatsgranskaren, svarar i klippet på vilka de oftast anmäler. Foto: Aida Arslanovic/SVT

Tre frågor till Näthatsgranskaren Tomas Åberg

Uppdaterad
Publicerad

Näthatsgranskaren är ett medborgarinitiativ som har varit verksamt i tre år. Hittills har gruppen gjort omkring 300 anmälningar mot näthatare i Stockholmsregionen. I klippet svarar den tidigare polisen Tomas Åberg från Näthatsgranskaren på tre frågor om näthatare som de har polisanmält.

Det var bland annat Näthatsgranskaren som polisanmälde Tommy Hansson (SD), ledamot i kommunfullmäktige i Södertälje, efter en omtalad tweet som ledde till åtal om hets mot folkgrupp.

Näthatsgranskaren riktar främst in sig på inlägg som de anser ligger till grund för hets mot folkgrupp och sedan 2017 har gruppen gjort över 1 000 anmälningar i Sverige.

Fakta

Sett näthat? Detta kan du göra

• Gå in och kommentera stöttande för den som utsatts. Många vittnar om att det kan betyda mycket att någon vågar stå upp.

• Ta kontakt och erbjud din hjälp. Om du känner den som utsatts kan du ta personlig kontakt och fråga vad du kan göra för att hjälpa till. Kanske vill personen anmäla men vet inte hur man gör?

• Anmäl inlägget. På de flesta sociala medier finns möjligheten att rapportera inlägg som man anser inte är okej. Detta bör man alltid göra. Ju fler som anmäler, desto större tryck får sajtägaren på sig att ta bort inlägget.

• Polisanmäl om du misstänker att ett brott begåtts.

Källa:Statens medieråd

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.