Daniel Svensson vid socialstyrelsen varnar för att användandet kan få allvarliga hälsokonsekvenser. Foto: TT/SVT

Adhd-medicin allt vanligare på den illegala drogmarknaden

Uppdaterad
Publicerad

Adhd-läkemedlet metylfenidat dyker allt oftare upp på den illegala drogmarknaden och nu flaggar Socialstyrelsen för problemet i en ny rapport.

Det är framförallt via recept från den svenska sjukvården som tabletterna hamnar på den illegala drogmarknaden.

– Läkemedlet metylfenidat är förstahandsvalet vid en adhd-diagnos. Det kan finnas en viss efterfrågan på den illegala drogmarknaden eftersom det liknar amfetamin, säger Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen.

Kan få allvarliga hälsokonsekvenser

Och trots att tabletterna kan vara till bra hjälp för de som behöver dem så finns det hälsorisker om de hamnar i fel händer och missbrukas.

– Det ger inte alls lika kraftiga överdoser som opioider till exempel, som kan vara dödliga. Däremot kan det få allvarliga hälsokonsekvenser för de som använder läkemedlet fel, säger Daniel Svensson.

Daniel Svensson, utredare på Socialstyrelsen. Foto: SVT.

Antalet beslagtagna tabletter ökar kraftigt

Antalet tabletter som årligen beslagtas av polisen har ökat kraftigt, visar rapporten. Från bara några hundra per år i början av 2000-talet till cirka 7.000 om året, de senaste åren.

Nu vill Socialstyrelsen med hjälp av rapporten uppmärksamma sjukvården på att tabletterna missbrukas.

Vanligt med utskrifter på flera preparat

Omkring 30 procent av alla vuxna som fått metylfenidat har även fått andra narkotiska preparat, visar rapporten. Men i dagsläget är det inte möjligt att få en överblick över en patients samlade utskrivna preparat.

– Det är svårt för läkare i dagens system att ha en total överblick, det går bara i vissa fall. I dagsläget finns ingen nationell databas som läkare kan använda för att se all förskrivning som en patient har, säger han.

Tycker du det behövs?

– Ja, det finns en planerad databas som kallas nationella läkemedelslistan, men den ligger några år fram i tiden och den ser vi fram emot, säger Daniel Svensson till SVT.

Antal beslagtagna tabletter

Polisområde   Antal beslagtagna tabletter

Nord                1.476

Mitt                  811

Stockholm     1.403

Öst                   1.224

Väst                 1.373

Syd                  1.277

Bergslagen    647

Totalt               8.212

Källa: Nationellt forensiskt centrum, NFC

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.