Foto: Suroyo tv news/SVT

Kyrkohärvan: Sjukbedrägeri på schemat i hovrättsförhandlingar

Uppdaterad
Publicerad

Halef Halef har beskrivits som spindeln i nätet i den så kallade ”kyrkohärvan” där tio av sjutton åtalade personer dömdes för bedrägeribrott i juni.

Idag spelades tingsrättens förhör upp i hovrätten, och åklagaren gick då hårt åt den huvudmisstänkte.

Halef Halef dömdes i juni till tre år och sex månader i fängelse där han fälldes på en rad åtalspunkter. Onsdagens hovrättsförhandlingar handlade i stora drag om hans egen sjukersättning.

TV: Kyrkohärvan på 50 sekunder

Kyrkohärvan

Inspelade förhör från tingsrättens förhandlingar i våras spelades upp medan Halef Halef själv satt med och lyssnade.

Under hela förhöret försökte åklagaren Eva Wintzell påvisa att Halef var tillräckligt frisk för att inte få bidrag. Detta då han varit så pass aktiv i S:t Petrus och Paulus syrisk-ortodoxa kyrka i Hallunda och även i föreningslivet.

Lydde läkare

Halef Halef menade dock att föreningslivet tvärtom kunde förbättra hans hälsa.

– Jag engagerade mig på läkarnas uppmaning trots att jag mådde dåligt. Jag behövde komma ut från isoleringen hemma, sade han under förhöret.

På plats i hovrätten var han propert klädd i skjorta och slipover. Lugn och koncentrerad satt han och klickade med en bläckpenna.

Annat var det under tingsrättsförhöret. Då var han stundtals märkbart irriterad och svarade åklagaren med ett par ”som jag sagt tidigare” och några ”snälla du”. Men även då klädd i skjorta och slipover.

Blev omvald

De besvär som Halef Halef ska ha dragits med är bland annat yrselproblem och balansstörningar. Därför undrade åklagaren varför han blev omvald som ordförande i flera föreningar.

Trots att du var sjuk?

– Det har inte varit som du beskriver det. Jag har varit passiv de senaste åren.

Finns verkligen dina besvär?

– Självklart!

Pengar på fickan

Enligt Halef Halef själv har han de senaste åren fått ut ungefär tio tusen kronor i månaden.

Hur har du byggt upp din förmögenhet?

– Förut ägde jag cafeér, spelbutiker och så sålde vi huset på 90-talet. Jag har också handlat med aktier. Det är pengar som finns sedan tidigare.

Det hittades 29.000 kronor i din byxficka. Vad är det för pengar?

– En del var välgörenhetspengar som skulle vidare till nödställda i Syrien. Sedan hade jag hjälpt min son också. Bara 9.000 var mina pengar.

Skyller på tolkarna

Dessutom pekade åklagaren på att 29 bilar har köpts och sålts de senaste åren. En av de mer uppmärksammade citaten från de avlyssnade telefonsamtalen var när Halef Halef ska ha uppmanat någon att ”spela sjuk”.

För att på så sätt få tillgång till sjukpengar.

– Era tolkar har gjort många misstag. Jag har inte sagt det där. Jag sade: ”visa att du är sjuk”.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Kyrkohärvan

Mer i ämnet